Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-NC
RTPR a reprezentat Premier Energy Furnizare SA (fosta CEZ Vânzare SA) într-o dispută contractuală complexă, în care un trader de energie a invocat teoria impreviziunii pentru a se exonera de obligația de a livra către Premier Energy cantitatea de energie electrică agreată printr-un contract încheiat pe piața reglementată PCCB-NC (Piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică – modalitatea de tranzacționare conform căreia contractele sunt atribuite prin negociere continuă). Specific naturii acestor contracte, cantitatea de energie a fost contractată în avans, la preț fix, chiar dacă scadența obligației de livrare urma să aibă loc în anul următor încheierii contractului.
Incidența impreviziunii a fost justificată în raport cu existența unei creșteri de amploare a prețului energiei electrice între data încheierii contractului și data scadenței obligației de livrare, în contextul crizei care a survenit pe piața energiei electrice începând cu a doua parte a anului 2021. Această situație a fost calificată de partea adversă drept o schimbare excepțională a împrejurărilor care ar fi determinat ruperea echilibrului contractual și excesiva onerozitate a obligației de livrare asumată.
În cadrul disputei, Premier Energy a avut pretenții proprii, solicitând obligarea cocontractantului la repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat ca urmare a neexecutării obligației de livrare. Prejudiciul a fost cuantificat ca reprezentând diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate de la terți contractori pentru a înlocui cantitatea de energie nelivrată și prețul agreat prin contractul în dispută.
Echipa RTPR a fost formată din avocații Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), fiind coordonată de Valentin Berea (Partener). Litigatorii RTPR au reușit să obțină, atât în fond, cât și în apel, respingerea tezei impreviziunii precum și acordarea către Premier Energy a unor despăgubiri în cuantum de aproximativ 4 milioane de EURO la care se adaugă dobândă legală penalizatoare.
Alexandru Stănoiu a descris cum a început saga acestui dosar: „În perioada dintre Crăciunul și Revelionul anului 2021, clientul a solicitat asistență de urgență, având în vedere refuzul cocontractantului de a furniza energia contractată, periclitând astfel, în plin sezon rece, alimentarea a zeci sau sute de mii de clienți casnici. Intervenția echipei de litigii a fost una promptă, însă rezultatul prin obținerea despăgubirilor prin hotărâre executorie s-a materializat abia în decembrie 2024”.
La rândul său, Ana Popa a declarat: „Suntem extrem de onorați că am asistat cu succes Premier Energy în acest litigiu cu un nivel sporit de complexitate în care am întâmpinat o serie de provocări juridice ce au necesitat abordarea lor într-o manieră inovatoare, care să ia în considerare atât specificul pieței pe care a fost încheiat contractul, dar și reglementările speciale în materie emise în contextul crizei de pe piața energiei – și mă refer, specific, la legislația privind plafonarea prețurilor și schemele de compensare la care au avut acces furnizorii de energie electrică. Considerăm că hotărârea judecătorească recent confirmată și de către Curtea de Apel București constituie un precedent extrem de util pe piața energiei electrice, de natură a descuraja un comportament pur speculativ și lipsit de diligență al furnizorilor de energie, sub apanajul posibilității de a invoca cu succes teoria impreviziunii.”
Practica de litigii a RTPR are o experiență vastă în diverse domenii precum drept fiscal, dreptul concurenței, proprietate intelectuală, tehnologia informației, contencios administrativ, arbitraje naționale și internaționale.
RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.
Anul acesta RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” în cadrul galei Chambers Europe Awards, una dintre cele mai prestigioase distincții în sfera juridică ce confirmă statutul de lider în domeniu al firmei.