UPDATE Ca urmare a adoptării Ordonanței Militare nr. 3 din data de 24 martie 2020:
- Perioada de timp în care părăsirea locuinței este restricționată a fost extinsă la întreaga zi;
- Reguli speciale se aplică persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani;
- Comparativ cu Ordonanța Militară anterioară, noua Ordonanță Militară modifică ușor excepțiile de la interdicția părăsirii locuinței, introducând, de asemenea, câteva cazuri noi pentru a acoperi și situația persoanelor care lucrează în domeniul agricol;
- Modul de redactare a noii Ordonanțe Militare poate fi interpretat în sensul în care, în cazul deplasării în interes profesional a angajaților, doar o adeverință emisă de angajator poate fi prezentată (spre deosebire de posibilitatea de a utiliza și o declarație pe proprie răspundere conform Ordonanței Militare anterioare);
- Se clarifică faptul că adeverința eliberată de angajator/ declarația pe proprie răspundere poate fi și în format electronic.
23 martie 2020
Ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 din data de 21 martie 2020 (A Doua Ordonanță Militară), părăsirea locuinței între 10 PM și 6 AM este permisă doar pentru anumite motive specifice (care sunt în mod expres enumerate în A Doua Ordonanță Militară). Asemenea motiv trebuie consemnat într-o declarație pe proprie răspundere a persoanei care părăsește locuința și/sau adeverință dată de angajatorul acesteia care trebuie prezentată autorităților în eventualitatea unui control. Grupul de Comunicare Strategică a publicat două modele, unul pentru declarația pe proprie răspundere și unul pentru adeverință.
Mai jos sunt primele întrebări pe care un angajator și angajații acestuia ar trebui să și le pună:
1. Este nevoie atât de declarația pe proprie răspundere cât și de adeverință?
Nu. Prevederile celei de A Doua Ordonanțe Militare sunt foarte clare în privința acestui subiect, documentele fiind alternative și nu cumulative (prevederea legală folosește conjuncția „sau” în enumerarea acestor documente).
2. Este modelul declarației pe proprie răspundere/adeverinței furnizat de Grupul de Comunicare Strategică obligatoriu?
Nu ar trebui să fie. Nu avem cunoștință de vreun document obligatoriu din punct de vedere legal care să impună modelul publicat. Cu toate acestea, informațiile disponibile pe diferite website-uri ale autorităților publice relevante sugerează că modelul publicat ar trebui urmărit cu strictețe. Strict din punct de vedere legal, pentru moment, folosirea modelului publicat rămâne în opinia noastră doar o recomandare și nu poate fi considerată o obligație.
3. Există vreun dezavantaj în utilizarea modelului publicat?
Există anumite inconsecvențe între modelul declarației, al adeverinței și prevederile celei de A Doua Ordonanțe Militare în legătură cu excepția privind „deplasarea în interes profesional”.
A Doua Ordonanță Militară prevede doar că „deplasarea în interes profesional” este permisă, modelul declarației date pe proprie răspundere se referă la „deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță sau deplasarea în interes profesional nu poate fi amânată”, în timp ce modelul adeverinței se referă la „deplasarea persoanei între domiciliu și locul său de muncă atunci când este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă”.
Având în vedere aceste diferențe, este de așteptat că în anumite circumstanțe societățile/angajații vor deroga de la modelul furnizat (fără să depășească totuși domeniul de aplicare al excepției inclus în A Doua Ordonanță Militară) pentru a se asigura că ce se declară este pe deplin conform cu realitatea și nu vor utiliza modelele furnizate care, în anumite situații, este posibil să nu fie pe deplin aplicabile.
*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.