După ce pe durata stării de urgență și ulterior a stării de alertă, statul român a sprijinit angajatorii a căror activitate a fost afectată ca urmare a restricțiilor impuse în vederea combaterii pandemiei COVID 19 prin acordarea indemnizației de șomaj tehnic, au fost adoptate recent noi măsuri de sprijin pentru angajatorii afectați, pecum și pentru stimularea încadrării în muncă a unor categorii vulnerabile.
Noile măsuri sunt reglementate de Ordonanța de Urgență nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV 2, precum și pentru modificarea unor acte normative (OUG 92/2020).
Măsurile prevăzute de OUG 92/2020 nu se aplică angajatorilor care la data solicitării acordării sumelor prevăzute de OUG 92/2020 se află în faliment, dizolvare, lichidare sau a căror activitate a fost suspendată sau supusă unor restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului.
1. Măsuri de sprijin pentru angajatorii ai căror salariați s-au aflat în șomaj tehnic
- Cine poate beneficia?
Angajatorii care își reiau activitatea și ai căror salariați au avut contractele individuale de muncă suspendate pentru șomaj tehnic pe durata stării de urgență și a stării de alertă pentru minim 15 zile, indiferent dacă au beneficiat sau nu de indemnizația de șomaj tehnic conform prevederilor OUG nr. 30/2020.
- Cât oferă statul?
Cuantumul lunar al ajutorului financiar este de 41,5% din salariul de bază brut pentru fiecare salariat afectat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 cu privire la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 (41,5% din cuantumul de 5.429 RON, respectiv 2.253,035 RON pentru fiecare salariat afectat).
Ajutorul financiar se poate obține pentru maximum 3 luni, începând cu data de 1 iunie 2020.
- Alte obligații?
Angajatorii au obligația să mențină raporturile de muncă cu salariații respectivi cel puțin până la data de 31 decembrie 2020 (mai puțin angajații sezonieri), cu exceptia situatiei în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorilor.
2. Măsuri pentru stimularea încadrării în muncă a șomerilor
- Cine poate beneficia?
Angajatorii care încadrează în muncă pe perioda nedeterminată, pe baza unor contracte cu normă întreagă, între 1 iunie 2020 și 31 decembrie 2020, persoane din următoarele categorii:
- persoane în vârstă de peste 50 de ani, ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile acestora pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă și înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă; și/sau
- persoane cu vârsta cuprinsa între 16 și 29 de ani înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
- Cât oferă statul?
Angajatorii pot primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajaților respectivi, dar nu mai mult de 2.500 RON pentru fiecare angajat.
- Alte obligații?
Raporturile de muncă trebuie menținute de angajatori timp de minimum 12 luni de la expirarea celor 12 luni pe durata cărora poate fi acordat ajutorul financiar.
3. Sancțiuni?
Nemenținerea de către angajatori a raporturilor de muncă pe durata prevăzută de OUG 92/2020 atrage obligația returnării sumelor primite pentru angajații ale căror contracte de muncă sunt încetate plus dobânda de referință a BNR.
*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcila Padurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.