Dat fiind faptul că starea de urgență urmează să expire în curând, respectiv pe 15 mai, ulterior acestei date se va relua și activitatea de judecată a litigiilor. În acest scop, Ministerul Justiției a emis un set de recomandări privind anumite „reguli de bază” pentru adaptarea procedurilor judiciare la noua realitate, unde distanțarea socială și măsurile preventive sunt elementele cheie în lupta cu virusul Covid-19.
Totuși, Ministerul Justiției consideră că recomandările emise trebuie avute în vedere de către fiecare instanță în parte coroborat cu recomandările generale de protecție și prevenție. În acest sens, instanțele trebuie să implementeze și eventualele măsuri cu caracter general impuse de autorități, în special cele emise de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
În cele de mai jos redăm un scurt rezumat al principalelor recomandări emise de Ministerul de Justiție, pe care le considerăm binevenite în contextul actual.
Măsuri privind distanțarea socială (minimum 1,5 metri). Aceste măsuri sunt aplicabile tuturor activităților desfășurate de o instanță, dar cu precădere pentru cele cu caracter administrativ. Toate contactele directe care nu pot avea loc în linie cu măsurile de distanțare socială nu trebuie să depășească 15 minute. Mai jos redăm câteva exemple de măsuri de distanțare socială și prevenție:
- Desfășurarea activității în intervale orare diferite, inclusiv sâmbăta, dacă este necesar.
- Limitarea accesului publicului în sala de judecată.
- Limitarea numărului de cauze pe ședința de judecată, prin planificarea ședințelor de judecată la intervale mai scurte de timp (în mod normal, un complet de judecată ține ședințe o dată la două săptămâni).
- Citarea părților sau a participanților la proces pentru intervale de timp prestabilite.
- Prioritizarea cauzelor care pot fi analizate fără prezența părților.
- Suspendarea activităților la anumite intervale de timp pentru aerisirea și dezinfectarea spațiilor.
- Implementarea, acolo unde este posibil, a unor sisteme de videoconferință.
- Utilizarea unor echipamente de protecție (măști, mănuși) și a dezinfectanților.
- Implementarea telemuncii sau a muncii la domiciliu, acolo unde este posibil.
- Organizarea activităților destinate lucrului cu publicul în spații mai largi, acolo unde acest aspect este posibil.
Accesul în incinta instanței. Pentru a implementa în mod prompt măsurile necesare în combaterea virusului Covid-19, persoanele care prezintă simptome specifice virusului sau persoanele care au intrat în contact cu o altă persoană care prezintă simptomele virusului nu vor avea acces în incinta instanței. În acest sens, se va completa un chestionar înainte de a se permite accesul persoanelor în instanță. Mai mult, vor fi folosite termoscannere și tuneluri de dezinfectare la intrarea în sediile instanțelor la care se înregistrează un trafic mare de persoane.
În plus, pentru a facilita comunicarea între instanțe și părțile din dosar, actele procedurale vor fi comunicate pe cale electronică. În acest sens, instanțele vor solicita datele de contact ale părților (adrese de e-mail, numere de telefon).
Amânarea stagiilor de practică și a internshipurilor. Instanțelor li se recomandă să nu organizeze stagii de practică sau intershipuri în perioada următoare, pentru a evita contactul inutil între persoane și pentru a asigura implementarea promptă a măsurilor de distanțare socială.
Concluzii. Găsim de bun augur abordarea pe care o are Ministerul Justiției și ne referim aici, în mod special, la acele măsuri menite să asigure digitalizarea sistemului judiciar. Cu titlu de exemplu amintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a implementat recent un sistem electronic prin care pot fi accesate documentele aflate la dosarele înregistrate pe rolul instanței. Sistemul va fi complet funcțional începând cu data de 1 septembrie 2020. După cum am afirmat și în articolele anterioare legate de situația procedurilor judiciare pe parcursul stării de urgență, credem că cel puțin o parte din aceste măsuri ar trebui să fie păstrate în momentul în care lupta împotriva virusului Covid-19 se încheie, dat fiind că acestea nu pot avea decât un impact pozitiv asupra procedurilor judiciare, aducându-le mai aproape de tiparul vremurilor prezente, făcându-le mai expeditive și mai accesibile tuturor participanților la sistemul judiciar.
*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.